De Lachende Man

01-09-2017

Lachende man door Robert van Keppel. Ets, afmeting 76 x 106. Veilen van €400

Beknopte biografie Robert van Keppel
1965 in Amsterdam, Nederland geboren. Studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam van 1986 tot en met 1989 en is in 1993 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, in de vakken schilderen, tekenen en grafiek. Is werkzaam als beeldend kunstenaar in Pakhuis Wilhelmina, waar hij een atelier deelt met Kees Hoogeveen en Jan Kin. Geeft daarnaast les aan de Ida Gerhardt Academie in Geldermalsen en de in 2017 opgerichte SVPO Amsterdam te Amsterdam als docent tekenen en kunstgeschiedenis.

Lachende man
Een foto van Vladimir Horowitz, gemaakt door Richard Avedon, vormde het uitgangspunt voor deze lijnets. Ik was getroffen door de directheid en het informele karakter van zijn portretten. Om het portret van Horowitz moest ik steeds lachen als ik het zag. Horowitz zelf, uitbundig lachend in de lens, was waarschijnlijk vastgelegd op een onbewaakt moment. Een moment dat vaak ontstond als Avedon de sessie als voltooid verklaarde en de geportretteerde ontspande om vervolgens door Avedon nog een paar keer vastgelegd te worden. Deze foto's bleken vaak de eindstreep te halen. Bij Horowitz maakte hij misschien een grap of andersom.

Ik besloot deze foto te gebruiken voor een grote ets. Niet om het portret gelijkend te krijgen, maar om een eigen lachende man te maken met behulp van Horowitz gelaatstrekken. De ets is vlot getekend met een kroontjespen in de zachte etsgrond, waardoor de lijnen zich verdubbelen en een vloeiend organisch karakter hebben.

De ets heeft daardoor meer een expressionistische dan een realistische sfeer.

De uitdaging was om de lach zo aanstekelijk mogelijk te maken dat ik er ook zelf om zou kunnen lachen. Het resultaat is een Folie a deux tussen toeschouwer en geportretteerde, waarbij de toeschouwer net zo goed de geportretteerde kan zijn.

Dat deze geportretteerde man iedereen kan zijn en ons in het moment van uitbundigheid en overgave bevrijdt van onze ingebeelde identiteit.

De ets, in een oplage van 15 (106 cm x 76 cm) op Zerkall 450 gr/m2 gedrukt, is ook aangekocht door verzamelaar van de Vossen die zijn collectie aan het Rijksprentenkabinet heeft nagelaten en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

© 2017. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin